Hibás E-közmű adatszolgáltatás?

Kijelenthetjük, hogy mára már a digitális közmű nyilvántartás egészen új szintre emelkedett Magyarországon. A magyar közmű üzemeltetők a jogi nyomás hatására egységesen ráléptek a téradatbázis alapú adattárolás első lépcsőfokára. Vitathatatlan, hogy az E-közmű hivatalos adatmodelljében vannak még kisebb-nagyobb hibák, de a közműegyeztetés modul mostanra már több helyen a mindennapi munkafolyamatok részévé vált. A visszajelzések pedig jobbára pozitívak!

A 2018-as és 2019-es években viszont már elkezdődött a publikált adatok minőségellenőrzése, melyet a Lechner Tudásközpont felügyel. Még mindig sok az olyan közműüzemeltető, akiknek az adatai csak a minimális publikálási szintet ütötték meg, de az adatai hiányosak, vagy hibásak. Az LTK elkezdte feltérképezni ezeket a hálózatokat és hibaüzenetek formájában értesítéseket küld számukra a hibák minél előbbi javításának érdekében.

Az E-közmű hibaüzenetek felhívják a figyelmet az üres fóliák publikálására, a rossz adattípusokra vagy akár a nem megfelelő ellátási területek megnevezésére is. A hibák némelyike jogos, némelyike pedig nem, de az üzemeltetőknek mindenképpen újabb feladatokat adnak. A VARINEX Informatikai Zrt. mindig széleskörű tájékoztatást nyújt a saját ügyfeleinek az érintett hibákról és amennyiben azok orvosolhatók, a javításról is gondoskodik.

A tendenciából jól látszik, hogy a publikált adatokat előbb-utóbb mélyrehatóbban is vizsgálhatja majd az LTK. Arra bíztatjuk Ügyfeleinket, hogy nézzenek utána a saját hálózatuk jelenlegi állapotának és amennyiben hiányos vagy rossz adatszolgáltatást gyanítanak, tegyenek lépéseket a javításukat illetően.  

Ismerje meg megoldásainkat, keresse kollégáinkat vagy kövesse nyomon rendezvényeinket és folyamatosan frissülő cikkeinket, amelyeken megismerkedhet a modern tervezés informatikai lehetőségeivel!

A témával kapcsolatos korábbi anyagunk:

E-közmű – Egységes elektronikus közműnyilvántartás

Kapcsolattartó:

Perger Viktor
GIS rendszermérnök
+36 1 273 3406
+36 30 639 1698
perger@varinex.hu