6. Milyen formában kell az adatokat küldeni?

A közművezeték üzemeltetőknek adataikat Web Map Service (WMS) és Web Feature Service (WFS) szolgáltatásként kell az e-közmű felé szolgáltatnia. A WMS szolgáltatás feladata, hogy a térképet HTML-ben megjeleníthető, georeferált raszter fájllá (JPEG, PNG, GIF) konvertálja.

A WFS szolgáltatás szintaxisát és működését tekintve nagyban hasonlít a WMS-re, feladata azonban nem a térkép megjelenítése, hanem a térinformatikai objektumok adatainak és tulajdonságainak lekérdezése. A lekérdezések xml formátumú eredményeinek segítségével lehetőség van különböző térinformatikai elemzések kliens oldali végrehajtására. A végfelhasználók WMS formátumban érhetik csak el az adatokat, a WFS szolgáltatást a NAV veszi igénybe.

Kategória:

Leírás

Mint a kormányrendeletből is kitűnik nem olyan egyszerű adatszolgáltatási kötelezettségről van szó, ahol elegendő egy DXF vagy DWG állományt e-mailben időnként elküldeni vagy lemezen átadni. WMS és WFS szolgáltatást kell nyújtani, ami egységes formátumot és szerverről történő publikálást jelent térinformatikai rendszertől függetlenül. A közművezeték üzemeltetőnek tehát fel kell állítani egy olyan térinformatikai szervert, ami a saját térképi adatait és hozzá kapcsolt metaadatokat folyamatosan a hét minden napján, a nap 24 órájában publikálni tudja az e-közmű fogadó felé.

Egy ilyen rendszer kialakítása a következőképpen történhet:

1. lépés – Térképi adatok megfelelő formátumba történő konvertálása desktop térképészeti szoftver segítségével. Ez lehet meglévő digitális állomány átalakítása, ellenőrzése vagy papír alapú nyomvonalak digitalizálása is.

2. lépés – Kormányrendeletben megadott adatok (metaadatok) hozzárendelése a grafikus objektumokhoz.

3. lépés – WEB-es publikálásra alkalmas szerver szoftverkörnyezet felállítása (WMS/WFS szerver)

4. lépés – Térinformatikai adatok feltöltés desktop környezetből a WMS/WFS szerverre.

5. lépés – Objektumok, térképek WMS/WFS publikációjának biztosítása az e-közmű felé.

 

 

 

Témafelelősök:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató
+36 1 273 3423
+36 30 914 3453
baranyi@varinex.hu
Cservenák Róbert
GIS rendszermérnök
+36 1 273 3420
+36 20 583 7292
cservenak@varinex.hu